08 Απρ Τα αυτοκινούμενα οχήματα θα «εξαφανίσουν» τις ασφαλιστικές;
Αν οι μελλοντολόγοι… πέσουν μέσα, τότε ίσως τα ατυχήματα στο δρόμο αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. Η οδική ασφάλεια μπορεί να αλλάξει δραματικά όμως οι ασφαλιστικές μόνο στις ΗΠΑ θα «γλιτώσουν» 190 δισ. δολάρια ετησίως.
Σε πρόσφατη έρευνα της McKinsey & Company, αναφέρεται ότι η αυξημένη χρήση των αυτοκινούμενων οχημάτων θα μπορούσε δυνητικά να εξαλείψει το 90% των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στις ΗΠΑ. Όχι μόνο σώζοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και αποτρέποντας την καταγραφή ζημιών και ετήσιων δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της τάξης των 190 δισ. δολαρίων.
Ήδη οδεύουμε σε μία νέα εποχή για τις μεταφορές, προσθέτει η McKinsey & Company. «Στη σαιζόν 2014, το 1,4% των νέων οχημάτων διέθεταν Adaptive Cruise Control (ένα σύστημα που φρενάρει και επιταχύνει αυτόματα για να διατηρεί μία ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα), έναντι 1,1% το 2013. Το8,4% διέθετε τεχνολογία Lane Departure Alert (παρακολουθεί τις σημάνσεις των λωρίδων και βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων και μετωπικών συγκρούσεων που προκαλούνται λόγω απόκλισης από την πορεία), έναντι 3,4%, ενώ το 10,1% διέθετε blind-spot alert, έναντι 6,3% το 2013».
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα αυτοκινούμενα οχήματα θα αποτελούν κοινό μέσο μεταφοράς σε 15-20 χρόνια.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο εξειδικευμένος αρθρογράφος των νέων τεχνολογιών Joe McKendrick, η σκέψη ότι τα ατυχήματα θα μηδενιστούν είναι ωραία. Όμως ακόμη και οι καλύτερες προβλέψεις δεν βγαίνουν πάντα αληθινές. Και να θυμάστε ότι τα ρομπότ κάνουν και αυτά λάθη. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία «ελαττωματική» αναβάθμιση λογισμικού.
Στην ουσία, η έκθεση της McKinsey «προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα στρέψουν την προσοχή τους στις τεχνικές βλάβες αντί για την οδηγική συμπεριφορά των οδηγών».
Παρ’ όλα αυτά, ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να προετοιμαστεί για τις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή εποχή. Τα αυτοκινούμενα οχήματα αποτελούν μία μόνο πτυχή του ανερχόμενου «Internet of Things» που ανοίγει το δρόμο για ένα τεράστιο διασυνδεδεμένο δίκτυο κτιρίων, κατοικιών, οχημάτων και ανθρώπων και παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων που οι ασφαλιστικές ασφαλίζουν.
Η τεχνολογία των big data μπαίνει και αυτή στο ίδιο πλαίσιο. «Πρόσφατα έμαθα ότι μία ασφαλιστική Ζωής δεν βασίζεται πλέον στις αιματολογικές εξετάσεις των νέων ασφαλιζόμενων, αλλά στα big data που διαθέτει ήδη για να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους.
Ωστόσο, το Internet of Things σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνει τους κινδύνους σε σημείο που η ασφάλιση δεν έχει καμία αξία. Όμως στο τέλος της ημέρας, συνεπάγεται περισσότερη πληροφόρηση και δυνατότητες στα χέρια των ασφαλιστικών, για να οργανώσουν καλύτερα τις προσπάθειες και τα προϊόντα τους.
Οι ασφαλιστικές θα γνωρίζουν πλήρως, σε πραγματικό χρόνο, αν φαινόμενα όπως σεισμοί, τυφώνες, πυρκαγιές ή άλλες καταστροφές έχουν συνέπειες για τους ασφαλισμένους. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν data analytics για να αξιολογούν καλύτερα τους κινδύνους. Το Internet of Things μπορεί να αλλάξει δραματικά ορισμένους τομείς του κλάδου, όμως ενισχύει ακόμη περισσότερο άλλους.