27 Φεβ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!
Τι είναι ο κορωνοϊός;
Οι κορωνοϊοί είναι σημαντικά παθογόνα για τον άνθρωπο και τα ζώα. Στο τέλος του 2019 ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού αναδύθηκε στην πόλη Wuhan στην επαρχία Hubei στην Κίνα, σαν το αίτιο μιας συρροής κρουσμάτων πνευμονίας. Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Τα περισσότερα κρούσματα στην πόλη Wuhan είχαν επιδημιολογική συσχέτιση με μία ψαραγορά της πόλης, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, τρωκτικά και άλλα άγρια ζώα. Όσο εξελίσσεται η επιδημία στην Κίνα και στο εξωτερικό τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν σχέση με την ψαραγορά.
Τον Φεβρουάριο 2020 ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ονόμασε την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός COVID-19 (CoronaVIrus Disease 2019).
Κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες πόλεις της Κίνας. Σποραδικά αλλά συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, έχουν αναφερθεί και στην Ευρώπη (κυρίως στην Ιταλία), στις ΗΠΑ και σε άλλες ηπείρους. Από την 31η Δεκεμβρίου 2019 και μέχρι την 24η Φεβρουαρίου 2020, 79.360 κρούσματα COVID-19 έχουν αναφερθεί, ενώ έχουν πεθάνει 2.618 άνθρωποι παγκοσμίως, η πλειοψηφία των οποίων στην Κίνα.
Πώς μεταδίδεται;
Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης είναι με την επαφή με ασθενή μέσω σταγονιδίων, τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή τη ρινική κοιλότητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα “καμπανάκι” για τη λοίμωξη;
Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι συνήθως 5 ημέρες αλλά μπορεί να φτάσει και μέχρι 14. Η λοίμωξη εκδηλώνεται με:
- πυρετό,
- βήχα και
- αναπνευστική δυσχέρεια,
ενώ οι ακτινογραφίες θώρακος δείχνουν διηθήσεις και στους δύο πνεύμονες.
Παρόλο που τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν είναι σοβαρά, 20% των ασθενών παρουσιάζουν βαριά εικόνα με αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ ή/και άλλη σοβαρή ανεπάρκεια οργάνων που χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ). Η θνητότητα φαίνεται απο μελέτες που ήδη έχουν δημοσιευτεί να είναι περίπου 2%.
Στη χώρα μας ακόμα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η προσέγγιση στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων πρέπει να εστιάσει στην έγκαιρη αναγνώριση, άμεση απομόνωση και εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς. Εάν υπάρχει πιθανό κρούσμα COVID-19 πρέπει οι αρχές (ΕΟΔΥ) να ενημερωθούν και να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης διασποράς.
Η διάγνωση της νόσου τίθεται με λήψη δείγματος από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό και μοριακή εξέταση (PCR) σε λίγες ώρες.
Υπάρχει θεραπεία;
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την COVID-19. Η θεραπεία είναι κυρίως υποστηρικτική, όπως και αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν (δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων και σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων). Έχουν δοκιμαστεί κάποια αντιϊκά όπως ο συνδυασμός lopinavir/ritonavir σε ορισμένους ασθενείς, ενώ σε άλλους έχει δοκιμαστεί ένα υπό έρευνα αντιϊκό φάρμακο (remdesivir).
H παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία έχει επικεντρωθεί σε αγώνα δρόμου για παρασκευή εμβολίου, αλλά χρειάζονται κλινικές μελέτες και τουλάχιστον 6 μήνες για να έχουμε δεδομένα.
Πηγή: euroclinic.gr