21 Ιούλ Συνέδριο ΕΣΑΠΕ – GAMA Hellas: Η εμπνευσμένη ηγεσία διαχρονικό ζητούμενο
Η ηγεσία στην εποχή του covid-19, οι νέες τάσεις, όπως η μετασχηματιστική ηγεσία, αλλά και οι διαχρονικές αξίες, τις οποίες πρέπει να ενστερνίζονται και να υπηρετούν οι ηγέτες, για να μπορούν να εμπνέουν και να οδηγούν, απασχόλησαν το συνέδριο που διοργάνωσαν η ΕΣΑΠΕ και το ελληνικό παράρτημα της GAMA Global, στις 6 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Με φυσική παρουσία αλλά και μέσω live streaming παρακολούθησαν το συνέδριο πάνω από 550 άτομα, από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλα παραρτήματα της GAMA από όλον τον κόσμο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν σχέσεις, προβλήματα και ό,τι άλλο προκύπτει μέσα στην καθημερινότητα και, ταυτόχρονα, να εμπνεύσουν όραμα και σαφείς στόχους στους ανθρώπους τους. Αυτό ανέκαθεν ήταν πολύ δύσκολο, αλλά σε ταραχώδεις και ταχύτατα μεταβαλλόμενους καιρούς, σαν αυτούς που διανύουμε, με μία δεκαετή οικονομική κρίση και επιπλέον την πανδημία, που έχει φέρει τα πάνω κάτω, η δουλειά του Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις. Και δεν είναι μόνο οι καιροί που πηγαίνουν κόντρα, αλλά είναι και ο ίδιος ο χώρος της ασφαλιστικής αγοράς και ειδικά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα προσέλκυσης, στελέχωσης και, κυρίως, διατήρησης αυτών των στελεχών στο επάγγελμα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συνέδρια που διοργανώνονται, τα τελευταία χρόνια, από την Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ-πρώην ΠΣΣΑΣ) και την GAMA Hellas και, πολύ περισσότερο, τα συνέδρια της GAMA Global στην Αμερική, είναι φυσικό να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων και Κυπρίων Συντονιστών, καθώς αυτά αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα. Οι πρακτικές και οι νέες ιδέες που μοιράζονται μαζί τους κορυφαίοι ομιλητές-προσωπικότητες μπορούν να τους βοηθήσουν να εξελίξουν περαιτέρω όχι μόνο τις ικανότητές τους στο management, αλλά κυρίως να αναδείξουν τον ηγέτη μέσα τους, ο οποίος θα ανοίξει νέους δρόμους για τους ανθρώπους του.
Οι ομιλητές
Παρούσα στην Αθήνα, για μία ακόμη χρονιά, η Πρόεδρος της GAMA Global, κα Bonnie Godsman, η οποία μίλησε για τον ηγέτη στην εποχή του Covid. Αντιπαράβαλε τα χαρακτηριστικά του ηγέτη κατά το παρελθόν με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο ηγέτης του μέλλοντος: ο πρώτος, υποστηρικτικός με τους ανθρώπους του, αλλά περισσότερο συγκεντρωτικός και λιγότερο συναισθηματικός, ένας από καθ’ έδρας ηγέτης, θα λέγαμε. Από την άλλη, ο δεύτερος λειτουργεί πιο ομαδικά, κατανοεί και αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αξιοποιεί το παράδειγμα, αποδέχεται την αδυναμία, κάνει ανατροφοδότηση και αναγνωρίζει την αξία των συνεργατών του σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα τυχόν όρια που βάζει είναι δυναμικά και όχι περιοριστικά.
Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά της μετασχηματιστικής ηγεσίας (Transformational Leadership) στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς, σε διαδικτυακή σύνδεση, ο κ. Farshad Asl, Leadership Expert, Regional Director, Bankers Life.
Σε διαδικτυακή σύνδεση και ο γκουρού του marketing, κ. Seth Godin, ο οποίος μίλησε για την ειδοποιό διαφορά του ηγέτη από τον manager, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι ηγέτες έχουν όραμα, σκοπό, την ικανότητα να διακρίνουν τα προτερήματα και τις ικανότητες των συνεργατών τους και να τους εμπιστεύονται, πριν εκείνοι εμπιστευτούν τον εαυτό τους.
Με παραδείγματα από την αρχαία Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο του χωλού ποιητή Τυρταίου, ο κ. Αρτέμιος Μυρόπουλος, Managing Director, Linkage Greece & Cyprus, Author, Speaker, Developing Leadership Worldwide, κατέδειξε στους συμμετέχοντες στο συνέδριο τη σημασία του σκοπού. Όταν υπάρχει σκοπός, βγαίνουν στην επιφάνεια και οι κρυμμένες ηγετικές ικανότητες που μπορεί να διαθέτει κάποιος.
Tα panels
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν τα δύο πάνελ του συνεδρίου, με συντονιστές τους κ.κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, Πρόεδρο GAMA Hellas, και Γιάννη Τοζακίδη, Πρόεδρο της ΕΣΑΠΕ.
Στο 1ο πάνελ συμμετείχαν οι Δ/ντές Πωλήσεων, κ.κ. Ανδρέας Δημητρίου (Prime Insurance), Νίκος Χουλιάρας (Eurolife FFH), Λεωνίδας Γαϊτάνος (Allianz) και Σωτήρης Γουγούσης (Generali), οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν, καταρχάς, για το πώς διαχειρίζονται τη σχέση τους με τους συντονιστές των δικτύων τους και πώς προωθούν τη στρατηγική και τους στόχους της εταιρείας τους.
Παρότι είναι στελέχη με διαφορετικά χρόνια εμπειρίας και προσλαμβάνουσες, από εταιρείες με διαφορετικά δίκτυα και διαφορετικά μοντέλα ηγεσίας, δείχνουν να συμφωνούν στο εξής: θεωρούν πολύ σημαντικά το κτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης, τον σεβασμό, ειδικά όταν έχεις απέναντί σου έναν ηγέτη δικτύου με πολλά χρόνια εμπειρίας, τη συνεργασία, προκειμένου να τεθούν από κοινού τα κίνητρα και οι στόχοι, και την εστίαση όχι μόνο στα παραγωγικά αποτελέσματα, αλλά στην ποιοτική δραστηριότητα των συνεργατών. Το επόμενο θέμα στο οποίο κλήθηκαν να τοποθετηθούν τα στελέχη των εταιρειών ήταν η στελέχωση με νέους συνεργάτες, το κατεξοχήν έργο, αλλά και πρόβλημα για τους συντονιστές και, κατ’ επέκταση, για τις εταιρείες που τους υποστηρίζουν. Και λέμε πρόβλημα, γιατί στην πράξη η προσέλκυση νέων (και ηλικιακά) ανθρώπων στον κλάδο παραμένει μία δύσκολη εξίσωση. Εκείνο που τίθεται ως επιπλέον ερώτημα είναι εάν υπάρχουν και ικανοί συντονιστές, για να… λύσουν αυτήν την εξίσωση και τι προσόντα πρέπει να διαθέτουν.
Στην κατεύθυνση αυτή στο 2o πάνελ, οι Συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων, κ.κ. Σταύρος Παπαδόπουλος (Generali), Σταύρος Σταυρόπουλος (Life Solutions), Γιώργος Τσιώμος (Allianz) και Γιώργος Ιορδανίδης (NN Hellas), κλήθηκαν να απαντήσουν για το αν θεωρούν τον συντονιστή manager, ηγέτη ή και τα δύο, αλλά και πώς ασκούν ηγεσία, έχοντας απέναντί τους 3 διαφορετικές γενιές πρακτόρων (millennials, generation x και baby boomers).
Για τον κ. Στ. Παπαδόπουλο, το να περάσεις από όλες τις βαθμίδες του επαγγέλματος πριν αναλάβεις τη θέση του manager είναι πολύ σημαντικό, καθώς σου επιτρέπει προφανώς να καταλαβαίνεις καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων σου. Από εκεί και πέρα, ο ρόλος του συντονιστή είναι διττός, σύμφωνα με τον κ. Στ. Σταυρόπουλο: Πρέπει να είναι manager, να ακολουθεί τις διαδικασίες και να διαχειρίζεται τα προβλήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει, να είναι και ηγέτης, να σκέφτεται “έξω από το κουτί”, για να μπορεί να εμπνέει, να τολμά, να προβλέπει, για να βελτιώσει τη ζωή των συνεργατών και τη δική του, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει το όραμα της εταιρείας του, όπως πρόσθεσε και ο κ. Γ. Τσιώμος. Για τον κ. Ιορδανίδη, αν ο συντονιστής δεν είναι και manager και ηγέτης ταυτόχρονα, τότε είναι μισός. Οι δύο αυτοί ρόλοι διαρκώς εναλλάσσονται και διαρκώς επικαιροποιούνται. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η εναλλαγή και η προσαρμογή της ηγεσίας στα νέα δεδομένα φαίνεται όταν καλείται ο συντονιστής να διαχειριστεί διαφορετικές γενιές ασφαλιστών.
Για τους τέσσερις συντονιστές, η πρόκληση είναι να αξιοποιήσουν τα θετικά χαρακτηριστικά της κάθε γενιάς προς όφελος της ομάδας και να καταφέρουν οι τρεις γενιές να συνυπάρχουν αρμονικά, να αλληλοεπηρεάζονται και να αλληλοβοηθούνται. Όλα αυτά και πάντα με την καθοδήγησή τους μπορούν να πάνε την ομάδα μπροστά.
Ο ιστορικός – πολιτικός
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, o Γενικός Δ/ντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ), κ. Νικόλαος Σωφρονάς, ο Γεν. Δ/ντής Πωλήσεων και Εκπαίδευσης της Eurolife FFH, κ. Νικόλαος Δελένδας, ο Δ/ντής Πωλήσεων δικτύου ανεξάρτητων Πρακτόρων & Μεσιτών Generali, κ. Σωτήρη Γουγούσης, καθώς και ο συμπατριώτης μας, μέλος της GAMA, κ. Athan Vorilas.
Επίσης, παραβρέθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με την ιδιότητα του ιστορικού, για να μιλήσει για την ιδιωτική ασφάλιση στην αρχαία Ελλάδα και τις ηγετικές προσωπικότητες που ο ίδιος ξεχωρίζει ως κορυφαίες, τον Περικλή και τον Θεμιστοκλή.
Εμείς θα αφήσουμε τους ειδήμονες στην ασφαλιστική ιστορία, και την ιστορία εν γένει, να κρίνουν την ορθότητα των όσων είπε ο κ. Γεωργιάδης, και θα σταθούμε στα όσα επεσήμανε ως πολιτικός για την ιδιωτική ασφάλιση. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έκανε όλα όσα είχε υπολογίσει να κάνει για την ιδιωτική ασφάλιση, «διότι οι συνθήκες δεν επέτρεψαν μία ομαλή διακυβέρνηση και αρκετοί από τους πόρους που θέλαμε να κατευθύνουμε σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, μετατοπίστηκαν σε ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία και τώρα ο πληθωρισμός και ο πόλεμος». Γενική κατεύθυνση πάντως της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παραμένει «να δώσουμε πολύ μεγαλύτερο χώρο στην ιδιωτική ασφάλιση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη προοπτική και μπορεί τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική.
Το θέμα της ηγεσίας απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι ηγέτες καλούνται να πάρουν αποφάσεις, να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν την ομάδα τους, αλλά και να ζήσουν με το βάρος των αποφάσεών τους, οι επιπτώσεις των οποίων, καλές ή κακές, ίσως φανούν και πιστωθούν σε βάθος χρόνου. Οι συντονιστές, όπως και κάθε ηγέτης ή manager, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με αυτή την πρόκληση, των σωστών ή των λάθος αποφάσεων και των επιπτώσεών τους στην ομάδα τους. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή της ΕΣΑΠΕ και της GAMA Hellas να προσεγγίσουν το θέμα της ηγεσίας στη διαχρονική του διάσταση ήταν και ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.
Από την Δήμητρα Καζάντζα
Πηγή: aagora.gr